Hasta Yatakları hakkında bilgiler alabileceğiniz bir makale yazmak istedik. Hasta Yatağı, hastaların tedavi süreçlerinde evde veya hastanede kullandıkları karyola veya yatak şeklidir. Hasta Karyolası özellik olarak normal karyolalardan farklıdır. Genel olarak baktığımızda hasta yatağı; başlıkları olan, hasta düşmesin diye yan korkulukları olan, baş kısmı hasta yemeğini yerken rahat etsin veya oturmak istediğinde rahat oturabilsin diye başı kalkabilen, hastanın ayaklarını kaldırabilen, tekerlekleri olan karyoladır. Hastalar için üretilmiş karyola türüdür.
Hasta Karyolası çeşitleri manuel, iki motorlu, asansörlü ve yoğun bakım hasta karyolası olarak genelde 4 çeşide ayrılır. Bunlarda kendi aralarında gruplara ayrılır. Ana gruplandırma yaparsak bu dört gruptur. Fonksiyonlarında ufak değişiklikler olarabilir. Daha detaya inersek iki grupta ayırabiliriz. Ve bunların alt gruplarında modellendirebiliriz. Ana iki gruba ayırdığımızda Manuel Hasta Karyolası ve Kumandalı Hasta Yatakları diyebiliriz. Şimdi bunlarıda kendi aralarında modellendirelim Manuel Hasta Yatakları kendi aralarında aşağıdaki gibi ayırabiliriz.
Manuel hasta Yatakları, Tek Taraflı Manuel Hasta Yatakları, İki Hareketli Manuel Hasta Yatakları ve Trendelenburg Hasta Karyolası diye üçe ayırabiliriz. Adından da anlaşıldığı gibi manuel (elle) hareket ettirilebilen hasta yatağı modelleridir. Manuel hasta yatağı rulmanlar vasıtasıyla baş kısmını veya ayak kısımını hareket ettirilebilen yatak çeşididir. Teknik olarak çalışma sistemi insan gücüyle hareket ettirilebilen karyola türüne manuel hasta yatağı denir. Şu zamanlarda manuel yatak rağbet gören modeller arasında fazlaca yer alamaz. Ama buna rağmen bazı manuel hasta yatağı modelleri elektrikli hasta yatağı veya motorlu hasta yatağı dediğimiz modellere yenik düşmemişlerdir. İşlevsel olarak motorlu veya elektrikli yatak modellerinde daha fazla işleve sahip olan manuel hasta yatağı modelleri mevcuttur.
Manuel Hasta Karyolası Çeşitlerini Kendi Arasında Üçe Ayırabiliriz:
Tek Taraflı Manuel Hasta Yatağı veya Tek Hareketli Manuel Hasta Yatağı diye bilinen model sadece baş kısmı kalkan hasta Yatağı modelidir. Tek Taraflı hasta Yatağı modelleri günümüzde pek rağbet görmemektedir. Buna rağmen halen bazı hastanelerimizde bu hasta Yatağı modeline rastlamamız mümkündür. Hatta hasta Yatağı modellerinin babası veya atası diye adlandırabiliriz bu hasta Yatağı modelini. Tek taraflı manuel hasta Yatağı modeli sadece belden baş kısımına kadar olan bölmeyi rulmanlar vasıtasıyla dönerek kaldırabilen karyolalardır.
Manuel Hasta Yatağı modelleri arasında orta sınıf rağbet gören hasta Yatağı modelidir. İki hareketli manuel hasta Yatağı, baş kısmı ve ayak kısmı insan gücüyle rulmanlar vasıtasıyla döndürülerek hareket ettirilebilen hasta Yatağı modelidir. Günümüzde bu hasta Yatağı kullanım anlamında %30 luk bir paya sahiptir. Manuel olmasına rağmen hasta Yatağı piyasasındaki aşırı rekabetten dolayı piyasaya sunulan bir çok elektrikli hasta Yatağından daha fazla kullanım şekline sahiptir. Hasta yakınlarının hasta Yatağı alırken baş kısmının ne kadar kaldığına, ayak kısmının ters “V” pozisyonu aldığına, ayak kısmının düz bir açıyla dikilebilmesine gibi önemli konulara bakmaları lazımdır.
Manuel Hasta KAryolası Modellerinin arasında en çok gelişmişi olup trendelenburg yapabilme özelliğine sahiptir. Trendelenburg, bir hasta Yatağının komple eğik bir açı alabilmesi özelliğidir. Günümüzde çok nadir bulabileceğiniz bu hasta Yatağı motorlu hasta Yatağı modelleri üretilmeden önce çok ilgi gören bir modeldi.
Motorlu Hasta Yatağı modelleri, kumandalı hasta Karyolası veya elektrikli hasta Yatağı diye de adlandırılabilir.
Motorlu hasta karyolaları 2 motorludan başlayıp genel olarak 3motorlu ve 4 motorlu olabilirler.
İki Motorlu Hasta Karyolası modelleri ayak ve baş kısımları kumanda yardımıyla elektrikli bir panelden motora bağlanabilen hasta Yatağı çeşitleridir. Ayak ve baş kısımlarını kumanda ile hareket ettirebilen hasta Yatağıdır. Hasta Yatağı modellerinde ne kadar fazla motor var ise bir o kadar hareket şekli var demektir. İki motor iki hareket demektir. İlk motor baş kısmı içindir. İkinci motor ise ayak kısmı içindir.
İki motorlu hasta Yatağı modellerinde de iki çeşit motor kullanılmaktadır. Dual motorlar ve piston motorlar.
Dual motorlar tek bir parça sistem üzerine dizayn edilmiş motorlardır. Bu motorlar genellikle fiyatları uygun ekonomik hasta karyolalarında kullanılırlar. Kuvvetleri ve dayanırlıkları piston motorlara göre daha az dayanıklıdır. Çok kilolu hastaların kullanmasında sorun çıkarabilirler. 100 kiloyu geçen hastalarda dual motorlu hasta karyolaları tercih edilmemelidir. Kısa süreli ve kilosu aşırıya kaçmayan hastalar için ideal hasta karyolası modelidir. Ekonomik hasta Yatağı arasında elektrikli ve motorlu hasta karyolaların arasında 700tl -750tl altındaki hasta karyolalarını tercih etmemenizi öneririz. Ne kadar uygun olursa olsun bir hasta Yatağında kalitenin aranması ilerleyen zamanlarda gereksiz sıkıntılar yaşamanızın önüne geçecektir.
Piston Motor, hasta karyolalarında piston motor önemli bir etkendir. Piston motorlar birbirinden bağımsız bir ana kutuda birleşen motorlardır. Her bir motorda bir piston bulunmaktadır. Piston motorlar daha dayanıklı ve daha fazla kilolarda hastalarda kullanılabilen hasta Yatağı motoru modelidir. Piston motorlu hasta karyolaların açılarının daha fazla olması ilgi çeken bir noktadır. Bu sayede baş kısmını 85 dereceye kadar kaldırmanız mümkün olurken, ayak kısmını hem ter “V” pozisyonu hem de tansiyonu düşürmek için düz açılarla kaldırabilme olanağı verir. Piston motorlu hasta Yatağı modelleri uzun süreli kullanımlarda ideal hasta karyolası modelleridir. Uzun süreli ve bakıma ihtiyacı olmayan hastalar için biçilmez kaftan gibidir. Hastanız bakım istiyor ve maddi imkanlarınız çok ideal değilse alabileceğiniz en kaliteli karyola modelidir. Emek Sağlık 2 piston motorlu abs başlıklı, alüminyum korkuluklu hasta karyolasını en çok müşterilerine tavsiye ettiği ve müşterilerinin memnun kaldığı hasta yatağı modeli olarak nitelemektedir.
Asansörlü Hasta Karyolası olarak da adlandırılan modeldir. 3 motoru mevcut olan modeldir. 2 motorlu hasta yatağı modellerine nazaran 3 bir motor yardımıyla hasta karyolası yükseltilebilir ve alçaltılabilir özelikte olmasıdır. Asansörlü hasta Yatağının en büyük özelliği baş ve ayak kısmının haricinde, 3. bir motor yardımıyla hasta yatağını alçaltıp yükseltebilmesidir. Alçalıp hastayı rahat bir şekilde hasta Yatağının üzerine transfer edebilmenizi ve yükseldiğinde ise bakımlarının rahat bir şekilde yapılmasına olanak verir.